Sponsoreret indlæg

Mange vælger at bruge størstedelen af deres sabbatår på at arbejde og tjene penge. Dette er en oplagt mulighed for at kunne lægge lidt på spare kontoen, få noget arbejdserfaring og få motivation til studiet, der kommer efterfølgende. Andre vælger at tage på deres livs rejse for at skabe nye minder og oplevelser. Ingen af valgene er forkerte, men det er vigtigt at vide konsekvenserne af hvert valg. Derfor har vi samlet denne guide til hvordan du udnytter dit sabbatår bedst.

Afklarings år

Hvis du vælger at holde sabbatår for at blive mere afklaret på din fremtid, så er det essentielt, at du søger proaktivt. Du kan nemlig ikke være sikker på, at afklaringen kommer af sig selv. Ligesom inspirationen sjældent kommer til dem der venter. Brug derfor noget af tiden i dit sabbatår på at søge information om diverse uddannelser og faktisk besøg dem, så du er sikker på, at du søger en uddannelsesvej, som du rent faktisk er interesseret i at følge.

 

Job og penge

Typisk som sabbatist får man et ufaglært job som pædagogmedhjælper, afløser i hjemmeplejen, tjener, vikar, butiksmedarbejder eller noget lignende. Der kan være rift om disse stillinger, især i sommerperioden, hvor mange andre også slutter deres gymnasiale uddannelse. Det er derfor en klog idé, at være ude i god tid med en skarp ansøgning.

Mange bruger sabbatåret til at afprøve brancher og interesseområder. Dette år er den perfekte mulighed for at prøve jobs i de industrier, som du overvejer at følge.

Du vil på et tidspunkt i dit sabbatår skulle vælge, hvad du vil gøre med de penge, som du tjener. Vil du bruge alle pengene på en stor rejse? Eller vil du spare pengene sammen til din fremtid? Det er ofte den svære beslutning.

Det behøver selvfølgelig ikke at være enten eller hver gang. Der er masser af muligheder for at tage flere korte rejser, blandet med hjemlig hygge og shopping af nye sneakers og kjoler, eller hvad du ellers ønsker dig. Dog så er det også svært, at snakke imod et par måneder i Asien. Valget skal selvfølgelig gøres ud fra din personlige eventyrlyst, så længe du er forberedt på, at den helt store rejse ikke kommer billigt – og det samme kan siges om det der kommer efter.

 

Den store rejse

Det er ikke mærkeligt, at de fleste af os elsker at rejse. Det er en mulighed for at koble af, udskifte hverdagens sceneri og få en helt ny livsenergi. De fleste af os ville nok gerne gøre det noget mere, hvis bare vi kunne. Et sabbatår er den perfekte mulighed, hvor der tit både er tid og økonomi til at tage den store rejse.

Den store rejse i sabbatåret er en oplevelse, som de fleste sjældent vil glemme eller fortryde. Det er en mulighed for at stå på egne ben og skabe ny livserfaring. Erfaring som vil følge en resten af livet. Det kan derfor virke oplagt, at alle burde gribe deres kufferter og tage på eventyr i fremmede lande. Dog så er det vigtigt, at man er afklaret med konsekvenserne af dette valg.

En større rejse har nogle indlysende konsekvenser for din private økonomi. Selvom det kan virke sjovt, at bruge det hele i nuet, så skal man være opmærksom på, at de samme penge kunne have et andet formål i livet efter dit sabbatår.

 

Livet efter

Den store rejse er ofte en oplevelse, man aldrig glemmer eller fortryder, dog skal man være opmærksom på, at der sjældent er meget tilbage på kontoen efter sådan en tur. Og hvad med det der kommer efter? Du skal måske starte studie i en af de centrale byer, som København, Århus, Odense eller Aalborg, og her ønsker du nok en lejlighed, hvor du kan bo.

Det at flytte hjemmefra er ofte den dyreste oplevelse en ung voksen endnu har prøvet. Der er mange udgifter involveret i selve flytningen, køb af diverse sager til hjemmet og så er der selvfølgelig selve lejligheden. Udover at der er stor konkurrence i bare at finde en lejlighed i de populære studiebyer, så er det også generelt virkelig dyrt.

Det letteste ville være at vælge en lejebolig, og finde en dertilhørende roommate, som du kan splitte udgifterne med. Dette giver som studerende stor luft i den daglige økonomi, da en standard SU sjældent dækker en fuld husleje.

Der er fordele og ulemper ved hvert valg. Det vigtigste er derfor, at du følger din mavefornemmelse og gør det, som du tror vil bidrage dig mest i fremtiden. Om det er erfaringer fra en rejse eller penge på bankkontoen.